Informace
Vodní dýmka pochází původně z Indie, později se rozšířila do Arábie a je oblíbená zvláště na Středním východě a v Asii. Toto zařízení používané ke kouření, funguje na principu filtrace a ochlazování kouře přes vodní filtr.
Jako kuřivo se ve vodní dýmce používá tabák smísený s melasou, medem a olejem, který je vlhký a mazlavý a při hoření silně dýmá. Tabák se dodává v mnoha příchutích. V Evropě jsou oblíbené ochucované tabáky (jablkový, melounový, mátový, kávový, cocacolový, atd.), naopak v Arabských zemích jsou nejvíce oblíbené tabáky silné bez příchutí, například Zaghloul. K zapalování tabáku slouží doutnající uhlík vyjmutý z ohniště nebo rychlozápalné dřevěné uhlí, které se používá táké při pálení vonných bylin, dřev či kadidla. Doba kouření dýmky je přímo odvislá od doby, po kterou uhlík hoří; 45 až 90 minut.